فهرست مطالب

دانش کشاورزی و تولید پایدار - سال بیست و ششم شماره 1 (بهار 1395)

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیست و ششم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی
  • رومینا کاتبی، جواد خلیلی محله، کامبیز خوارزمی، رضا ولیلو، علیرضا پیرزاد صفحات 1-18
    به منظور بررسی تاثیر تراکم کاشت بر برخی ویژگی های زراعی ذرت در کشت مخلوط با لوبیا چشم بلبلی آزمایشی در سال 1389 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی خوی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. کرت اصلی شامل تراکم کاشت در 3 سطح 55 ، 70 و 85 هزار بوته در هکتار برای ذرت و150 ، 200 و 250 هزار بوته در هکتار برای لوبیا چشم بلبلی و کرت های فرعی شامل 5 نسبت کاشت ذرت- لوبیا چشم بلبلی بترتیب R1= کشت خالص ذرت، R2= 75 درصد ذرت + 25 درصد لوبیا چشم بلبلی، R3=50 درصد ذرت+50 درصد لوبیا چشم بلبلی، R4= 25 درصد ذرت + 75 درصد لوبیا چشم بلبلی و R5= کشت خالص لوبیا چشم بلبلی بودند. اثر تراکم بوته بر وزن صد دانه، عملکرد دانه در متر مربع و عملکرد بیولوژیک در متر مربع ذرت معنی دار شد. اثر نسبت های کاشت ذرت و لوبیا چشم بلبلی به جز تعداد بلال، عملکرد دانه و شاخص برداشت بر سایر صفات مورد بررسی ذرت معنی دار بود. همچنین اثر متقابل تراکم و نسبت کاشت فقط بر شاخص برداشت ذرت معنی دار شد. بیشترین عملکرد دانه (1034 گرم در متر مربع) و بیولوژیک (2293 گرم درمترمربع) ذرت در بالاترین تراکم (85 هزار بوته در هکتار) مشاهده شد. عملکرد بیولوژیک ذرت در واحد سطح در تیمارهای کشت مخلوط بیشتر از کشت خالص بود، به طوری که بیشترین عملکرد بیولوژیک، نسبت برابری زمین (17/2) و مجموع ارزش نسبی)86/1) در تراکم 85 هزار بوته در هکتار و کشت مخلوط 50 درصد ذرت + 50 درصد لوبیا چشم بلبلی بدست آمد. براساس نتایج حاصل، تراکم 85 هزاربوته در هکتار در کشت مخلوط 50 درصد ذرت + 50 درصد لوبیا چشم بلبلی مناسبتر از سایر ترکیبات تیماری بوده است.
    کلیدواژگان: تراکم، ذرت، کشت مخلوط، لوبیا چشم بلبلی، نسبت کاشت
  • عبدالله جوانمرد، امیر رستمی، مجتبی نورآئین، غلامحسین قره خانی صفحات 19-37
    به منظور ارزیابی کشت مخلوط نخود و گندم در شرایط دیم، پژوهشی در سال زراعی 1392 در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 6 تیمار و 3 تکرار اجرا شد. تیمارها شامل کشت خالص گندم و نخود، کشت مخلوط جایگزینی نخود- گندم با نسبت 1:1، 2:1 و کشت مخلوط افزایشی 100 درصد نخود+ 100 درصد گندم و 100 درصد نخود+ 75 درصد گندم بود. کشت مخلوط بر اساس شاخص های نسبت برابری زمین، ضریب ازدحام نسبی، غالبیت، نسبت رقابت، افت واقعی عملکرد، برتری مالی، سودمندی مخلوط و شاخص بهره وری سیستم ارزیابی شد. نتایج نشان داد تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، عملکرد دانه نخود و تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه، درصد پروتئین و عملکرد پروتئین دانه گندم تحت تاثیر الگوهای کاشت قرار گرفتند. بیشترین عملکرد دانه در هر دو گونه به کشت خالص تعلق داشت. در الگوهای مخلوط، بیشترین عملکرد دانه نخود و گندم به ترتیب در تیمارهای 2:1 و 1:1 مشاهده شد. در نسبت های 1:1، 2:1 و 100:75 نخود غالبیت بیشتری نسبت به گندم داشت که این بیانگر توانایی رقابت بالاتر نخود در این تیمارهاست. مقادیر افت واقعی عملکرد در کشت مخلوط جایگزینی و افزایشی به ترتیب مثبت و منفی بود، که بیانگر ثبات بیشتر عملکرد در کشت مخلوط جایگزینی نسبت به افزایشی است. بالاترین میزان شاخص نسبت برابری زمین، برتری مالی، سودمندی مخلوط و بهره وری سیستم در کشت های 1:1 و 2:1 ثبت شد، که سودمندی این تیمارها را از لحاظ زراعی و اقتصادی نشان می دهد. براساس یافته های این پژوهش، کشت مخلوط افزایشی نخود با گندم جهت تولید دانه در شرایط دیم مراغه فاقد سودمندی است.
    کلیدواژگان: افت واقعی عملکرد، شاخص برتری مالی، درصد پروتئین، عملکرد دانه، کشت مخلوط جایگزینی
  • اسماعیل رضایی چیانه صفحات 39-56
    به منظور ارزیابی سودمندی کشت مخلوط بزرک (Linum usitatissimum L.) و لوبیا چیتی (Phaseolus vulgaris L.)در شرایط محلول پاشی با نانو کلات آهن و روی، آزمایشی در سال زراعی 1393-1392 در مزرعه ای واقع در استان آذربایجان غربی- شهرستان نقده به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمار های آزمایش شامل چهار سطح کود بصورت عدم کاربرد کود (شاهد)، نانو کلات آهن، نانو کلات روی و تلفیق نانو کلات آهن + روی و شش الگوی کشت شامل کشت مخلوط یک ردیف لوبیا چیتی+ یک ردیف بزرک، کشت مخلوط دو ردیف لوبیا چیتی+ یک ردیف بزرک، کشت مخلوط یک ردیف لوبیا چیتی+ دو ردیف بزرک، دو ردیف لوبیا چیتی+ دو ردیف بزرک و کشت خالص دو گیاه بود. نتایج نشان داد که الگوی کشت مخلوط بر تمامی صفات مورد بررسی اثر معنی دار داشت (01/0p≤). نتایج در مورد گیاه لوبیا چیتی نشان داد که بیشترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی لوبیا چیتی از تیمار کشت خالص به دست آمد، اما بالاترین میزان پروتئین دانه لوبیا چیتی در کشت مخلوط ردیفی مشاهده شد. نتایج در مورد گیاه بزرک نشان داد که بالاترین عملکرد بیولوژیکی، عملکرد دانه و میزان پروتئین دانه از کشت خالص حاصل شد، اما درصد روغن در تمام تیمارهای مخلوط بیشتر از کشت خالص بود. محلول پاشی با نانو کلات آهن و روی نیز بر عملکرد کمی و کیفی لوبیا چیتی و بزرک اثر معنی داری را نشان داد (01/0p≤). محلول پاشی با این کودها سبب بهبود عملکرد کمی و کیفی هر دو گونه نسبت به تیمار شاهد گردید و در این میان تیمارهای ترکیبی نسبت به تیمارهای مصرف جداگانه بیشترین تاثیر را در افزایش صفات مورد مطالعه داشتند. بالاترین میزان نسبت برابری زمین (89/1LER= ) از الگوی کشت مخلوط دو ردیف لوبیا چیتی+ دو ردیف بزرک با تیمار مصرف نانو کلات آهن به دست آمد که نشان دهنده 89 درصد افزایش سودمندی زراعی نسبت به کشت خالص دو گونه است.
    کلیدواژگان: پروتئین، روغن، عملکرد دانه، عناصر ریز مغذی، نسبت برابری زمین
  • حمیدرضا محمد دوست چمن آباد، مهپاره بخشی صفحات 57-66
    ارقام یک گونه گیاه زراعی از نظر قدرت رقابت با علف های هرز تفاوت دارند که ناشی از تفاوت های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی آنها می باشد. این آزمایش به منظور مطالعه صفات مورفوفیزیولوژیکی 18 ژنوتیپ گندم در رقابت با علف های هرز در سال زراعی 1390-1389 در مزرعه دانشکده کشاورزی مغان دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. تیمار های آزمایشی 18 ژنوتیپ گندم بودند که در شرایط حضور و عدم حضور علف های هرز رشد می کردند. آزمایش به صورت اسپیلیت پلات نواری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که در بیشتر ژنوتیپ های گندم رقابت علف های هرز ارتفاع آنها را تا 27 درصد کاهش داد. در مرحله ساقه دهی گندم و در شرایط رقابت و عدم رقابت علف های هرز، ژنوتیپ های الوند و S-82-10 بیشترین ارتفاع و ژنوتیپ های کاسکوژن و C-85-8 کمترین ارتفاع را داشتند. نتایج نشان داد که رقابت علف های هرز سطح برگ اکثر ژنوتیپ های گندم را 5 تا 47 درصد کاهش داد. بیشترین کاهش سطح برگ در ژنوتیپ سرداری مشاهده شد، در حالی که ژنوتیپ های گاسپارد و طوس توانستند در شرایط رقابت بیش از 95 درصد از سطح برگ خود را در شرایط رقابت علف های هرز حفظ کنند. شاخص LAR و SLA در ژنوتیپ های طوس، N-80-19 و MV-17 در شرایط رقابت علف های هرز بیش از دو برابر بیشتر بود. عملکرد ژنوتیپ های گندم در شرایط حضور و عدم حضور علف های هرز متفاوت بود. در 7 ژنوتیپ N-80-19، آذر 2، طوس، امید، MV17، S-82-10، C-85-9 افت عملکرد ناشی از حضور علف های هرز بیش از 25 درصد بود. نتایج این آزمایش می تواند در اصلاح ارقام جدید گندم برای توسعه کشاورزی پایدار و کنترل غیرشیمیایی علف های هرز مورد استفاده باشد.
    کلیدواژگان: اصلاح گیاهان زراعی، توانایی رقابت، کشاورزی پایدار، مدیریت علف هرز
  • ثریا حقانیان، علیرضا یدوی، حمیدرضا بلوچی، علی مرادی صفحات 67-81
    جهت بررسی اثرات کود نیتروژن بر محتویات روغن و پروتئین و کارایی مصرف نیتروژن ارقام کنجد تحت رقابت علف های هرز،آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در شهرستان امیدیه در تابستان 1392 انجام شد. فاکتور اصلی سطوح مصرف نیتروژن شامل عدم کاربرد و کاربرد 50 و 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و فاکتور فرعی در ترکیب فاکتوریل شامل ارقام کنجد (توده محلی بهبهان ، رقم یلووایت، لاین هایtn -238 و tn-240 ) و رقابت علف های هرز (عاری و آلوده به علف هرز ) بود. نتایج نشان داد که اثر نیتروژن و رقابت علف های هرز بر عملکرد دانه ارقام مختلف کنجد معنی دار شد. بیشترین عملکرد دانه (220 گرم در متر مربع) با کاربرد 100 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار و شرایط بدون رقابت علف های هرز از رقم محلی بهبهان به دست آمد. کمترین عملکرد دانه(61 گرم در متر مربع) از تیمار عدم مصرف کود و شرایط رقابت علف های هرز در لاینهای tn -238 و240-tn بدست آمد. بیشترین درصد روغن کنجد (44٪) از تیمار عدم مصرف کود نیتروژن و رقم 238-tn و کمترین میزان این صفت از تیمار کودی 100 کیلوگرم نیتروژن و رقم یلووایت(35٪) بدست آمد. بیشترین عملکرد روغن کنجد (83 کیلوگرم در متر مربع) نیز مربوط به رقم محلی بهبهان در شرایط عدم رقابت علف های هرز و کاربرد 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بود. افزایش مصرف کود نیتروژن موجب کاهش کارایی استفاده از نیتروژن گردید و بیشترین کارایی استفاده از نیتروژن از تیمار عدم مصرف کود و رقم محلی بهبهان بدست آمد.
    کلیدواژگان: پروتئین، رقابت، روغن، کنجد، نیتروژن
  • میثم طلوعی، علیرضا یوسفی، مجید پوریوسف، جلال صبا، صدیقه لطیفی صفحات 83-97
    کاربرد مالچ زنده و زمان تهیه بستر کشت از روش های پیشنهادی برای مهار علف های هرز مزارع است. در همین راستا آزمایشی جهت ارزیابی کاربرد تلفیقی مالچ زنده و بستر کهنه در کنترل علف های هرز ذرت به صورت اسپیلیت بلوک در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 15 تیمار و در چهار تکرار در سال 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان انجام شد. فاکتور اصلی شامل زمان تهیه بستر کهنه در سه سطح (ششم فروردین، سوم اردیبهشت و 24 اردیبهشت) و فاکتور فرعی گیاهان پوششی شامل ماشک گل خوشه ای، خلر و شبدر برسیم بود که در فاصله بین دو ردیف در تراکم توصیه شده کشت شد. همچنین دو تیمار شاهد شامل کنترل علف های هرز در طول فصل (بدون مالچ زنده) و تداخل علف هرز در کل دوره رشد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که تیمار زمان تهیه بستر کهنه بر وزن صد دانه، زیست توده و عملکرد دانه ذرت اثر معنی داری داشت، ولی این عامل تاثیر معنی داری بر ارتفاع بوته، قطر بلال، تعداد ردیف دانه در بلال و زیست توده علف های هرز نداشت. بیشترین عملکرد دانه ذرت در تیمار خاک ورزی در ششم فروردین به مقدار 7/8 تن در هکتار به دست آمد. استفاده از مالچ زنده اثر معنی داری بر رشد ذرت و علف های هرز داشت. کمترین وزن خشک علف های هرز در حضور گیاه پوششی شبدر برسیم به دست آمد. اثر متقابل بستر کهنه و مالچ زنده بر روی هیچ کدام از صفات معنی دار نبود. این نتایج حاکی از آن است که استفاده از مالچ زنده و بستر کهنه به تنهایی یا در تلفیق با هم نمی توانند کنترل قابل قبول علف های هرز را در ذرت فراهم سازند، بنابراین این روش ها باید در تلفیق با سایر روش ها استفاده شوند.
    کلیدواژگان: خاک ورزی، ماشک گل خوشه ای، خلر، شبدر برسیم
  • پیمان شیخ علیپور، صاحبعلی بلندنظر، محمدرضا ساریخانی، فرامرز ایرانی صفحات 99-117
    شناسایی باکتری های محرک رشد گیاه و بکارگیری آنها یکی از گام های اساسی در کشاورزی پایدار است. بر این اساس در این آزمایش برخی از جدایه های متعلق به جنس سودوموناس که به تازگی جداسازی و شناسایی شده اند برای اولین بار در شرایط مزرعه در کشت گیاه گوجه فرنگی مورد استفاده قرار گرفتند. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار به اجرا درآمد. در این آزمایش نشاءهای گوجه فرنگی رقم super chief در کشت خزانه با تیمار تلفیقی جدایه های Pseudomonas sp. شامل (S10-3+S19-1، S14-3+S19-1 و S21-1+S19-1) تلقیح شدند، علاوه بر آن تیمار شاهد بدون تلقیح باکتری و تیمار کود کامل (براساس نتایج آزمون خاک) به منظور انجام مقایسه لحاظ شدند. نتایج بدست آمده نشان داد که اثر باکتری های فوق بر شاخص هایی مثل عملکرد، اندازه میوه، محتوای ویتامین ث، لیکوپن، درصد نیتروژن، فسفر و پتاسیم موجود در بخش هوایی و سطح برگ معنی دار است و بالاترین عملکرد در تیمارS14-3+S19-1 (g.m-29/4830) و بالاترین میزان ویتامین ث، لیکوپن، نیتروژن، فسفر، پتاسیم و سطح برگ در تیمار S21-1+S19-1 به ترتیب با مقادیر mg.100g-1 Fwt 02/7، mg.kg-101/ 46، mg.g-109/30، mg.g-1 3/7، mg.g-1 6/15 و cm26/60 بدست آمد. این در حالی بود که سایر ویژگی های اندازه گیری شده در این آزمایش شامل تعداد میوه کل و اسیدیته، مواد جامد محلول (TSS)،pH وEC میوه، سفتی گوشت، سفتی پوست، قطر ساقه، تعداد گره، ارتفاع ساقه، تعداد ساقه جانبی و کلروفیل متاثر از تیمارهای مورد استفاده نبود. باتوجه به نتایج فوق می توان به موثر بودن باکتری های مورد استفاده در این آزمایش به عنوان کود زیستی در بهبود عملکرد و جذب بهتر عناصر و افزایش سطح برگ و کیفیت میوه گوجه فرنگی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: باکتریهای محرک رشد، سودوموناس، پتاسیم، فسفر، عملکرد گوجه فرنگی
  • ندا پاشاپور، عادل ریحانی تبار*، شاهین اوستان صفحات 119-130
    آهن یکی از مهم ترین عناصر کم مصرف برای گیاهان است و قابلیت دسترسی آن در خاک های آهکی کم می باشد. قابلیت دسترسی آهن برای گیاه به توزیع نسبی شکل های مختلف شیمیایی آن در خاک بستگی دارد که البته تابعی از ویژگی های خاک است. در این پژوهش گلخانه ای به منظور جزءبندی آهن کل به شکل های مختلف آهن به روش عصاره گیری دنباله ای از 21 نمونه خاک با ویژگی های فیزیکی و شیمیایی متنوع، استفاده شد. بر طبق نتایج حاصله غلظت شکل های مختلف آهن به ترتیب آهن باقی مانده (Fe-Res) > آهن پیوسته به اکسیدهای آهن بلوری (Fe-CFeOX) > آهن پیوسته به اکسیدهای آهن بی شکل (Fe-AFeOX) > آهن پیوسته به اکسیدهای منگنز (Fe-MnOX) > آهن پیوسته به مواد آلی (Fe-OM) > آهن تبادلی (Fe-Ex) ≥ آهن کربناتی (Fe-Car) بود. شکل های Fe-Ex، Fe-OM، Fe-CFeOX، Fe-AFeOX، Fe-Res و آهن قابل جذب (Fe-DTPA) رابطه معنی داری با ماده خشک بخش هوایی و ریشه ذرت، آهن فعال، شاخص کلروفیل و جذب آهن توسط بخش هوایی ذرت داشتند. مطالعات همبستگی نشان داد که شکل تبادلی آهن، پیوسته به اکسیدهای آهن بی شکل و آهن باقی مانده رابطه معنی داری با تمام صفات زراعی اندازه گیری شده در بخش هوایی ذرت داشتند که این امر نشان می دهد احتمالا این شکل ها منبع آهن قابل جذب ذرت در خاک های مورد مطالعه در شرایط گلخانه ای بودند.
    کلیدواژگان: جذب آهن، ذرت، شکل های شیمیایی، عصاره گیری دنباله ای، غلظت
  • مجید مجیدیان، اسماعیل خوش چهره زیبا، سیروس منصوری فر صفحات 131-143
    جهت بررسی اثرات کود نیتروژن، کود دامی و کود تلفیقی بر عملکرد دو رقم سورگوم علوفه ای در شرایط آب و هوایی شهرستان رشت، آزمایشی با تیمارهای نیتروژن از منبع اوره در چهار سطح صفر، 46، 92 و 138 کیلوگرم در هکتار، کود دامی در سه سطح 5، 10 و 15 تن در هکتار و تلفیقی در سه سطح 23 کیلوگرم نیتروژن + 5/2 تن کود دامی، 46 کیلوگرم نیتروژن + 5 تن کود دامی و 69 کیلوگرم نیتروژن + 5/7 تن کود دامی در هکتار به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. صفات مورد بررسی شامل ارتفاع بوته، قطر ساقه، وزن خشک بوته، عملکرد تر علوفه، درصد پروتئین خام، درصد ماده خشک قابل هضم و درصد خاکستر کل بودند. نتایج برهمکنش رقم و کود بر ارتفاع بوته، قطر ساقه، وزن خشک بوته، عملکرد تر علوفه و اثرات ساده تیمارها بر درصد پروتئین، درصد ماده خشک قابل هضم و درصد خاکستر کل در سطح یک درصد معنی دار شدند. نتایج نشان داد در کلیه صفات مورد بررسی بیشترین میانگین بدلیل بهبود شرایط در جذب مواد غذایی در رقم پگاه و تیمارهای کودی تلفیقی و سپس در تیمارهای شیمیایی مشاهده شد. بر این اساس رقم پگاه با تیمارهای تلفیقی 69 کیلوگرم نیتروژن + 5/7 تن دامی در مناطق مشابه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پروتئین، سورگوم علوفه ای، کود دامی، ماده خشک قابل هضم، نیتروژن
  • محدثه شمس الدین، احمد قنبری، محمود رمرودی صفحات 145-158
    به منظور ارزیابی اثرات مدیریت کود و نحوه برگرداندن گیاهان پوششی بر عملکرد کمی و کیفی سورگوم علوفه ای رقم اسپیدفید، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در زمان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های زراعی 92-1391 و 93-1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان اجرا شد. نحوه برگرداندن گیاهان پوششی به خاک شامل خاکورزی محدود (دیسک) و عدم خاکورزی (علف کش گلیفوسیت+برش) به عنوان عامل اصلی و مدیریت کودی گیاهان پوششی شامل گیاهان پوششی (گندم، کلزا و نخود) بدون مصرف کود نیتروژنی، گیاهان پوششی با مصرف 25 تن در هکتار کود دامی (جایگزینی کود دامی با کود نیتروژنی)، گیاهان پوششی با 75 کیلوگرم کود اوره (تقسیط کود نیتروژنی بین گیاه پوششی و گیاه اصلی) و تیمار آیش (بدون گیاه پوششی) به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج حاصل نشان داد که اثر مدیریت کود و نحوه برگرداندن گیاهان پوششی بر مجموع عملکرد علوفه سبز و خشک معنی دار بود. به استثنای درصد پروتئین، کلیه صفات کیفی علوفه نیز تحت تاثیر مدیریت کودی و برهمکنش مدیریت کود و نحوه برگرداندن گیاهان پوششی قرار گرفتند. کمترین عملکرد کمی و کیفی علوفه به تیمار عدم مصرف کود اوره در هر سه گیاه پوششی مربوط بود، اما استفاده از گیاهان پوششی همراه با مصرف کود دامی و یا تقسیط کود اوره توانست عملکرد کمی و کیفی علوفه سورگوم را علیرغم کاهش مصرف کود اوره به نصف مقدار مورد نیاز، حفظ کند.
    کلیدواژگان: درصد پروتئین، درصد فیبر، سورگوم، قابلیت هضم ماده خشک، علوفه خشک
  • هاشم هادی، محمد آزادی مبارکی، مریم ثنایی قهی صفحات 159-17
    با توجه به تاثیر عوامل گوناگون بر رشد و عملکرد انگور، فرایند سنجش تناسب اراضی برای کشت به منظور آمایش فضایی این محصول، مستلزم استفاده از اطلاعات جامع و متنوع مکانی و توصیفی است. فن آوری GIS امکان بهره گیری از این نوع داده ها را فراهم ساخته و تحلیل فضایی اطلاعات را بر اساس مدل های مناسب تسهیل نموده است. بنابراین در پژوهش حاضر با در نظر گرفتن نیازهای اکولوژیک انگور از روش های تصمیم گیری چند معیاره (MCDM)، مبتنی بر روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شده و در محیط نرم افزاری ARC/GIS 9.3 مدل سازی و سپس تحلیل فضایی اطلاعات صورت گرفت. نهایت اینکه، اراضی مستعد استان آذربایجان شرقی جهت کشت و تولید انگور از لحاظ عناصر اقلیمی و عوامل فیزیکی زمین (دما، بارش، رطوبت نسبی، توپوگرافی و غیره) ارزیابی و پهنه بندی شد. نتیجه ی تحقیق نشان می دهد که از نظر فضایی، 10 درصد استان در شرایط نسبی مناسب تا بسیار مناسب جهت تولید انگور نسبت به سایر مناطق استان آذربایجان شرقی قرار دارد که از لحاظ پهنه های فضایی شامل شهرستان های میانه، ملکان، شبستر، جلفا، بناب و عجب شیر می باشد و مطلوب ترین مناطق با توجه به لایه ی نهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: استان آذربایجان شرقی، انگور، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، روش های تصمیم گیری چند معیاره، مدل تحلیلی سلسله مراتبی (AHP)
  • سهیلا عبدلی، جلیل شفق، سعید زهتاب سلماسی، شاهین اوستان، نسرین هاشمی عمیدی، بهنام قلیزاده صفحات 173-185
    به منظور ارزیابی تاثیر پساب شرکت ایران مایه بر برخی صفات مورفولوژیکی و عملکرد گندم پژوهشی در قالب آزمایش فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اول: دفعات آبیاری با پساب در سه سطح شامل I1= یکبار آبیاری با پساب با نسبت های تعیین شده، I2= دوبار آبیاری با پساب با نسبت های تعیین شده و I3= آبیاری با پساب با نسبت های تعیین شده در کل دوره رشد و فاکتور دوم غلظت های مختلف پساب در شش سطح شامل P0= آب شاهد، P15= 15 درصد پساب + 85 درصد آب آبیاری، P30= 30 درصد پساب +70 درصد آب آبیاری، P45= 45 درصد پساب + 55 درصد آب آبیاری، P60= 60 درصد پساب +40 درصد آب آبیاری و P100= پساب خالص، بود. نتایج نشان داد که آبیاری با پساب در کل دوره رشد (سه بار) در مقایسه با یکبار آبیاری و دوبار آبیاری با پساب به ترتیب باعث افزایش 28 و 6/14 درصدی در عملکرد بیولوژیکی گردید. با عنایت به نتایج داده های مزرعه ای این پژوهش، استفاده از پساب کارخانه ایران مایه (تولید کننده خمیر مایه) در یکبار، دو بار و سه بار آبیاری با نسبت های تعیین شده پساب، اغلب اثر افزایشی روی برخی صفات مورفولوژیکی شامل ارتفاع بوته، طول پدانکل، طول سنبله و نهایتا عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی داشت. با این حال به نظر می رسد برای موارد بیشتر از سه بار آبیاری و نیز اثرات آن روی خصوصیات خاک در دراز مدت نمی توان اظهار نظری قطعی نمود و به مطالعات بیشتری نیاز است.
    کلیدواژگان: آبیاری، پساب، صفات مورفولوژیک، عملکرد، گندم
|
  • R. Katebi, J. Khalili Mahalle, K. Khwarazmi, R. Valilo, A. Pirzad Pages 1-18
    In order to evaluate the effect of plant density on some agronomical traits of corn with cowpea intercropping (substitution method), an experiment was conducted in 2010 in the Agricultural Research Station of Khoy as split plot on the basis of randomized complete block design with three replications. The main plots were planting density in levels of 55, 70, 85 thousand plants for corn and 150 000, 200 000, 250 000 plants for cowpea per hectar and sub plots were included five planting ratio of corn – cowpea, as R1= pure corn planting, R2= 75% corn 25% cowpea, R3= 50% corn 50% cowpea, R4= 25% corn 75% cowpea and R5= pure cowpea planting. Results showed that the effects of plant density were significant on 100- corn kernel weight, grain and biological yield of corn. The planting ratio of corn and cowpea significantlyaffected all measured traits of corn except the ear number, grain yield and harvest index. Also the harvest index of corn was significantly affected by interaction of plant density and planting ratio of corn - cowpea. The highest grain (1034 g/m2) and biological yield (2293 g/m2) of corn was observed at the highest densities (85000 plants/ha). Biological yield of corn in intercropping treatments was more than sole cropping, So that the highest amount of biological yield, Land Equivalent Ratio (2/17) and Relative Value Total (1/86) was obtained in density of 85000 plants/ha and 50% corn 50% cowpea intercropping. Based on results combination of 85 thousand plants per ha in 50% corn 50% cowpea intercropping was more suitable than those other treatment combinations.
    Keywords: Corn, Cowpea, Intercropping, Plant Density, Planting Ratio
  • A. Javanmard, A. Rostami, M. Nouraein, Gh Gharekhany Pages 19-37
    In order to evaluate of wheat-chickpea intercropping under rainfed condition, a field experiment based on randomized complete blocks design (RCBD) with 6 treatment and 3 replications was carried out at the faculty of Agriculture, University of Maragheh during 2013 growing season. Treatments were included sole planting of wheat and chickpea, replacement intercropping of chickpea- wheat in 1:1 and 2:1 ratios and additive intercropping of chickpea with wheat in ratios 100:100 and 100:75. Evaluation of the planting patterns was performed on basis of several intercropping indices such as land equivalent ratio (LER), relative crowding coefficient (RCC or K), aggressivity (A), competitive ratio (CR), actual yield loss (AYL), monetary advantage index (MAI), intercropping advantage (IA) and system productivity index (SPI). Results showed that pods number per plant, seed number per plant, seed yield of chickpea and spikelet number per spike, grain number per spike, grain yield, protein content and protein yield of wheat were affected significantly by planting patterns. Highest grain yield were obtained in the sole crops. The greatest grain yield of wheat and chickpea in intercropping was observed in 1:1 and 2:1 ratios. The chickpea aggressivity was greater than wheat in 1:1, 2:1 and 100:75 ratios, indicating that chickpea was more competitive than wheat. The total AYL values were positive and negative in replacement and additive intercrops, respectivilly, showing that replacement intercropping was more resistant to yield loss than additive intercropping. The highest LER, MAI, IA and SPI values were recorded for 1:1 and 2:1 intercrops, indicating that the intercropping systems were the most profitable on basis of agronomical and economical. Considering the experimental findings, there was no advantage for chickpea-wheat as additive intercropping in rainfed condition of Maragheh if grain yield is the primary purpose.
    Keywords: Actual Yield Loss, Grain Yield, Monetary Advantage Index, Protein Percent, Replacement Intercropping
  • E. Rezaei, Chiyaneh Pages 39-56
    In order to evaluate the intercropping advantage of flax seed (Linum usitatissimum L.) and pinto bean (Phaseolus vulgaris L.)under foliar application of Nano chelated iron and zinc, a field experiment was conducted as factorial based on randomized complete blocks design with three replications on the filed located in Naghedeh,West Azerbaijan province, Iran during growing season of 2013-2014. The fertilizer treatments included control (no fertilizer), Nano chelated iron, Nano chelated zinc and Nano chelated iron Nano chelated zinc and intercropping patterns consist of one row of flax seed one row of pinto bean, one row of flax seed two rows of pinto bean, two rows of flax seed one row of pinto bean, two rows of flax seed two rows of pinto bean and sole cropping of each crop. Results showed that the intercropping patterns had significant effect on all of mentioned traits. The highest seed and biological yield of pinto bean were achieved in solecropping but the maximum protein content was observed in row intercropping. In flaxseed, the highest biological yield, seed yield and protein content were obtained in sole-cropping, however, the highest oil percentage of all treatments was higher than solecropping. Foliar spray with Nano chelated iron and zinc had significant effect on quantitative and qualitative yield of flax seed and pinto bean. Quantitative and qualitative yield of flax seed and pinto bean were enhanced by foliar spray of Nano chelated iron and zinc, compared with control. Among treatments, combined usage of Nano chelate showed the greater increasing in studied traits than individual consumption. The maximum LER values (1.89) were obtained for two rows of flax seed two rows of bean with Nano chelated iron, respectively. This means that intercropping improved land use efficiency by 89%, compared with solecropping.
    Keywords: Land Equivalent Ratio, Micronutrients, Oil, Protein, Seed Yield
  • Hr Mohammaddoust Chamanabad, M. Bakhshi Pages 57-66
    Cultivars within crop species differ in competitiveness against the weeds that it is due to morphological and physiological differences. This experiment was conductedin Agricultural Faculty of Moghan, University of Mohaghegh Ardabili at 2010-2011 in order to study of morpho-physiological characteristics of 18 wheat genotypes growing in weed free and weed infested conditions.Experiment was established as strip-split plot using a randomized complete block design with three replications. Results showed that weed interference decreased wheat height to 27% in many wheat genotypes. At stem elongation stage, Alvand and S-82-10 genotypes have most height, and Kaskozhen and C-85-8 genotypes have lower height under with and without weed interference condition. Results also showed that weed competition reduced leaf area 5 to 47% in wheat genotypes. Highest leaf area reduction was observed for Sardary genotype, whereas Gaspard and Tous genotypes were able remain more of 95% of the leaf area in weed competition condition. In weed competition condition LAR and SLA Indices were more than twice for Tous, N-80-19 and MV17. The results can be used in breeding new varieties of wheat for non-chemical weed control in sustainable agriculture.
    Keywords: Crop Breeding, Competitive Ability, Sustainable Agriculture, Weed management
  • S. Haghanian, A. Yadavi, Hr Balouchi, A. Moradi Pages 67-81
    In order to evaluate the effect of different amounts of nitrogen fertilizer on oil and porotein content and nitrogen use efficiency of five sesame varieties under weed competition condition, this study was carried out at Omidieh (Boshehr province) during summer of 2013. Treatments were arranged in split factorial based on RCBD with three replications. The main plot consist of nitrogen fertilizer application levels as control, non application and application of 50 and 100 kg.ha-1 nitrogen from urea form and subplots were in a factorial combination of sesame varieties (Behbahan landrace, Yellow-white, tn-238 and tn-240) and weed competition (weed free and weed infest) . The results showed that the effect of nitrogen fertilizer on grain yield of different sesame varieties was significant. The highest grain yield (220 g.m-2) was obtained from Behbahan landrace with 100 kg.ha-1 nitrogen application under weed frees condition and the lowest was achieved from tn-238 and tn-240 lines without nitrogen application under weed infests condition. The highest oil percent (44%) was belonged to tn-238 line whitout nitrogen application and the lowest (35%) was achieved from Yellow-white variety with 100 kg.ha-1 nitrogen application. Also the highest oil yield (83 kg.ha-1) was belonged to Behbahan landrace with 100 kg.ha-1 nitrogen application under weed free condition. Increasing the nitrogen fertilizer application decreased nitrogen utility efficiency. The highest nitrogen utilisation efficiency achieved from Behbahan landrace in no nitrogen fertilizer application.
    Keywords: Competition, Nitrogen, Oil, Protein, Sesame
  • M. Toloee, A. Yousefi, M. Pouryousef, J. Saba, S. Lafify Pages 83-97
    Application of living mulch and stale seedbed has been proposed for weed management in crop production. Field experiment was carried out at the Research Farm of university of Zanjan in 2013 as split block based on randomized complete block design to assess integration of living mulch and stale seedbed for weed management in maize. The main plot was stale seedbed preparation (6 April, 3 May, and 24 May), and sub plot three different living mulch included Vicia villosa, Trifolium alexandrinum, and Lathyrus sativus. Cover crops were planted in the space between two rows at the recommended densities. Weed free and weed infestation, were also included. The results showed that 100-seed weight, biomass and seed yield of maize significantly affected by the time of stale seedbed preparation. However, this treatment had no effect on traits such as plant height, ear diameter, seed row number per ear and weed biomass. The highest maize grain yield (8.7 t.ha-1) was obtained when seedbed prepared on 6 April. Living mulch had significant effects on maize and weed growth. The highest maize grain yield was obtained in weed free plots. The lower weed biomass was produced when T. alexandrinum was used as a cover crop. The interaction of the stale seed bed and living mulch was not significant. These results suggest that living mulch or stale seedbed alone or in combination could not provide reliable weed control in maize; therefore, these methods should be integrated with other efficient weed control measures.
    Keywords: athyrus sativus, Trifolium alexandrinum, tillage, Vicia villosa, Weed management
  • P.Sh Alipour, S. Bolandnazar, Mr Sarikhani, F. Irani Pages 99-117
    Identifying of plant growth promoting bacteria and utilizing them is one of the basic stages in sustainable agriculture. In this experiment some newely isolated and identified strains of Pseudomonads, were used for the first time in inoculation of tomato in the field circumstances. Experiment was done based on randomized block design with 5 treatments and 3 replications. In this experiment tomato (Lycopersicon esculentum Mill cv. Super Chief) seedlings were inoculated with integrated treatment of Pseudomonas ssp. strains including (S19-1䭝3, S14-3䭟1 and S19-1䭭1), moreover, the control treatment without bacteria inoculation and fertilizer treatment (according to soil test) inorder to copmparison were considered. The result showed that the effects of bacteria on characters such as yeild, fruit size, vitamin C, lycopen, percentage of N, P, K in foliage of plant and leaf area index is meaningful and the best output is in S19-1䭞3 (4830.9 g.m-2) and the highest amount of vitamin C, lycopene, N, P, K, LAI was in S191-1䭭1 treatment respectively and amounts of 7.02 mg.100g-1 Fwt, 46.01mg.kg-1, 30.09 mg.g-1, 7.30 mg.g-1, 15.60 mg.g-1, 6.60 cm2. However the other measured traits in this experiment including number of fruits, acidity, TSS, pH, EC, firmness, diameter of stem, number of lateral shoot and chlorophyll index were not affectd by bacteria. According to this result we can mention the efficiency of used bacteria as a biofertilizer in improvement of yeild, nutrient uptake, LAI and fruit quality.
    Keywords: Plant Growth Promoting Bacteria, Pseudomonas, Potassium, Phosphorus, Tomato Yield
  • Neda Pashapoor, Adel Reyhanitabar*, Shahin Oustan Pages 119-130
    Iron (Fe) is the most important micronutrient for crops that has low availability in calcareous soils. Phytoavailability of Fe depends on the relative distribution of different chemical Fe forms in soil, which is function of soil properties. In this greenhouse research, total Fe fractionated into different forms by sequential extraction procedure was studied in 21 soil samples that varied in physical and chemical properties. According to the results, different Fe fractions concentration were as: Residual iron (Fe-Res)> iron associated with the crystalline iron oxides (Fe-CFeOX)> iron associated with the amorphous iron oxides (Fe-AFeOX)> manganese- oxide- associated Fe (Fe- MnOX)> organic matter-associated Fe (Fe-OM)> exchangeable iron (Fe-Ex) ≥ carbonates-bound iron (Fe-Car). Fe-Ex, Fe-OM, Fe-AFeOX, Fe-CFeOX, Fe-Res and available iron (Fe-DTPA) had a significant relationship with corn shoot and root dry matter, active iron content, chlorophyll index and shoot iron uptake. Correlation coefficient showed that the Fe-Ex, Fe-AFeOX and Fe-Res had a close and significant relationship with all measured agronomical traits of corn. It is concluded that, these forms of iron are probably the source of available iron for corn in studied soils.
    Keywords: Chemical Forms of Iron, Concentration, Corn, Iron Uptake, Sequential Extraction
  • M. Majidian, E. Khoshchehreh Ziba, S. Mansouri Far Pages 131-143
    In order to investigate the effect of nitrogen fertilizer, manure and integrate fertilizer on quantitative and qualitative yield of two forage sorghum cultivars (Pegha and Esphidfid) under Guilan climatological conditions a field study was conducted in 2010 cropping season at Rasht. Treatment consisted of four levels of nitrogen fertilizer (0, 46, 92 and 138 kg N.ha-1) and organic Farm Yard Manure (5, 10 and 15 ton.ha-1 FYM) and integrated N of chemical and biological (23 kg N.ha-1 2.5 ton.ha-1 farm yard manure (FYM), 46 kg N.ha-1 5 ton.ha-1 FYM and 69 kg N.ha-1 .5 ton.ha-1 FYM). A randomized complete block design with factorial arrangement in three replications was used. Traits included plant height, stem diameter, plant dry weight, forage yield, protein percent, dry matter digestibility and ash. Stem diameter, protein percent, dry matter digestibility, water soluble carbohydrates percentage, NDF, total ash effected by Nitrogen significanty, and maximum traits was obtained with 69 kg N.ha-1 7.5 ton.ha-1. Based on the results obtained from this study integrated treatment was best and Pagha cultivar with 69 kg N.ha-1 7.5 ton.ha-1 suggested in Rasht reign conditions.
    Keywords: Dry Matter Digestibility, Forage Sorghum, Manure, Nitrogen, Protein
  • M. Shamseddin Saeed, A. Ghanbari, M. Ramroudi Pages 145-158
    In order to assess the effects of fertilizer management and return method of cover crops on quantity and quality of yield in forage sorghum (cv. Speed feed), an experiment was conducted as split plot in time based on randomized complete block design with three replications during 2012-2013 and 2013-2014, at Agriculture Research station University of Kerman. Method of return of cover crops including low tillage (disk) and no tillage (herbicides glyphosate cut) were assigned to main plots and fertilizer management of cover crops including cover crops (wheat, canola and peas) without the use of urea, cover crops with 25 tons per hectare farmyard manure (alternative farmyard manure with urea) and 75 kg.ha-1 urea (fertilizer partitioning between cover crop and main crop) and fallow (without cover crops) treatments were as the subplot. Amount of urea fertilizer decreased to half recommended amount for sorghum. Results showed that total green and dry forage yields of sorghum affected by fertilizer management and method of return for cover crops.Exception of protein percent, all of qualitative traits affected by fertilizer management and interaction between fertilizer management and method of return. The lowest quantity and quality yield of forage sorghum was related to cover crops without the use of urea treatments, but using of cover crops combined with farmyard manure or urea fertilizer partitioning can retain quantity and quality of yield of forage sorghum in spite of decreased urea fertilizer to half recommended amount for sorghum.
    Keywords: Dry Feed, Dry Matter Digestibility, Fiber, Protein Percentage, Sorghum
  • H. Hadi, M. Azadi Mobaraki, M. Sanaei Ghehi Pages 159-17
    Grape is one of the nutritious fruits that have commercial value as well, and most farmers try to raise it in their lands. Considering various factors affecting growth and yield of grape, the process of assessing the suitability of land for cultivation in order to spatial planning of this product needs the use of comprehensive and diverse geographic and descriptive information. GIS technology provides the possibility of using this type of data and facilitates spatial analysis of information based on the appropriate models. Therefore, in this study regarding the ecological needs of grape, multi-criteria decision making (MCDM) method based on analytical hierarchy process (AHP) was used for modeling and spatial analysis of information in ARC/GIS 9.3 software environment. Eventually, East Azarbaijan province suitable lands for grape cultivation and production with regard to climatic elements and land physical factors (temperature, precipitation, relative humidity, topography, etc.) were evaluated and zoned. Results of this research showed that, spatially, 10 percent of the province has conditions varying between suitable to very suitable for grape production compared to the rest of province which in terms of spatial zones included Mianeh, Malekan, Shabstar, Jolfa, Bonab and Ajabshir cities and the most suitable areas were presented concerning final layer.
    Keywords: AHP, East Azerbaijan, Grape, Geographic Information system, MCDM
  • S. Abdoli, J. Shafagh, S. Zehtab Salmasi, Sh Oustan, N. Hashemi Amidi, B. Gholizadeh Pages 173-185
    In order to assess the effects of wastewater of Iran Mayeh company on some morphological characteristics and yield of wheat, a factorial experiment based on randomized complete block design (RCBD) was conducted in three replications during 2012-13. The first factor comprised of irrigation times in 3 levels (I1= once irrigation with concentrations of wastewater, I2= twice irrigation with given concentrations of wastewater, I3= irrigation in whole of plant growth period with given concentrations of wastewater) and the second factor comprised of wastewater concentration in 6 levels included P0= irrigation with well water (control), P15=15% wastewaters % well water, P30= 30% wastewaters % well water, P45= 45% wastewaters % well water, P60= 60% wastewaters % well water, P100= 100% wastewater. The results showed that the irrigation in whole of plant growth period (three times) with given concentrations of wastewater compared to once and twice irrigation with wastewater increased biological yield by 28% and 14.6%, respectively. Therefore, based on the results of farm data, using wastewater of leaven plant (Iran Mayeh Co.) for once, twice and three times irrigation with given concentrations often had an additive effect on some morphological characters include plants height, peduncle length, ear length, and finally biological yield. However, it seems that further studies will be necessary for more than 3 times irrigation and its effects on soil properties.
    Keywords: Irrigation, Morphological Characteristics, Wastewater, Wheat, Yield